política de cookies, pinche el enlace para mayor información.')?>

X

VICENTE GENOVÉS: “EL MUSEU ÉS JA UNA ICONA D’HISTÒRIA, DE CULTURA I DE TURISME A LA CIUTAT DE VALÈNCIA”

El Museu de la Seda de València compleix un any. Ho fa amb més de 45.000 visitants i consolidat en només dotze mesos de vida com un lloc de referència per als valencians i turistes. El seu president, Vicente Genovés, està feliç. No pot amagar la seua satisfacció en veure com ha crescut una institució que per a ell és quasi com un fill i que va estar a punt d’anar-se’n a la ruïna si la Fundació Hortensia Herrero no l’haguera rehabilitat.

Imatge cedida per Indumentat

Quin balanç fa del primer aniversari del Museu de la Seda?

El balanç és molt positiu. Hem rebut la visita de vora 4000 visitants de mitjana al mes, la majoria d’ells valencians. És una dada que ens indica que hem despertat l’interés, la consciència sedera a la ciutat. Hem de treballar de valent per tal d’aconseguir que augmente el nombre de visitants nacionals i estrangers, però en general estem molt contents en veure com el museu és ja una icona d’història, de cultura i de turisme a la ciutat de València.

Com han sigut estos primers 365 dies de vida del museu?

Molt intensos, de molt de treball però alhora de moltes satisfaccions. El museu ha estat en boca de tota la societat valenciana, dels mitjans de comunicació. Hem rebut el seu reconeixement en forma de premis, reportatges i entrevistes. A nivell intern el nostre esforç i dedicació ha anat encaminat a millorar l’experiència del visitant. La incorporació d’audioguies debades amb les visites però mantenint els preus de les entrades n’és un clar exemple.

Quins objectius es planteja a partir d’ara?

El nostre objectiu és mantindre el flux de visitants i fins i tot incrementar-lo. Hem d’anar renovant i ampliant l’oferta cultural del museu. És molt important que la gent que ja ha passat per les nostres sales puga tornar i descobrir coses noves. Amb motiu de l’aniversari hem posat en marxa un teler de vellut que empra la tècnica ancestral de teixir a mà tal i com es feia al segle XV. Amb el mestre seder, Vicente Enguídanos, la gent podrà conèixer in situ este art de la teixiduria artesanal. Per una altra banda, estem treballant perquè en el museu hi hagen dos o tres exposicions anuals relacionades amb la seda. En estos moments, i fins al mes d’agost, el visitant pot descubrir la de “La seda en la cort dels Reis Catòlics” amb els vestits de la famosa sèrie televisiva “Isabel”, i ja estem preparant per al mes d’octubre o novembre una altra on la peça central serà un còdex del segle XV amb les primeres ordenances dels tintorers valencians. Tot lligat al color en els espolins valencians.

La tenda i el restaurant Espai Seda són fonamentals també per al funcionament del museu?

Són dos punts màgics del nostre museu i capitals per al sosteniment de la institució. La tenda sempre ha tingut la seua clientela però amb l’apertura del museu s’han disparat les vendes. Els nostres productes, tots ells exclusius i de seda natural, són un gran record per al visitant. El producte estrela són els mocadors amb els dibuixos dels paviments de la institució com ara el de La Fama. Per una altra banda, el restaurant és un oasi de tranquilitat i de pau en ple centre de València. No n’hi ha cap altre pati similar per a prendre alguna cosa a València. De vegades em faig un café, tanque els ulls i pense que estic somiant. És una sensació meravellosa.

Quina relació mantenen amb la Fundació Hortensia Herrero?

Una relació magnífica. Sempre li estarem agraïts. Sense la seua aportació econòmica, València haguera perdut per sempre una part important de la seua història. La nostra estima és eterna. Ara bé, tal i com va dir Hortensia Herrero fa un any, els seu fill es va independitzar i ha de sobreviure a soles. I això és el que fem tots els dies. Cal recordar que este museu es de gestió privada però amb vocació pública, i que no rebem ajudes ni subvencions de cap organisme públic.