política de cookies, pinche el enlace para mayor información.')?>

X

El Museu de la Seda de València celebra el seu primer aniversari amb la posada en marxa d’una joia museística de gran valor, un teler restaurat per a l’elaboració del vellut amb la mateixa tècnica que en el segle XV. Este teler, únic a Espanya, és de gran importància perquè gràcies a ell es recupera el símbol, l’origen, l’essència del barri de Velluters i del Col-legi de l’Art Major de la Seda.

“El teler de vellut és una estructura antiga que procedeix dels fons museístics del Col-legi. La posada en marxa ha sigut possible gràcies a la supervisió i direcció de D. Vicente Enguídanos, així com a la donació personal de part del teler. Estem molt contents de presentar este teler ara que el museu està a punt de complir un any, concretament el próxim dissabte 17 de juny. Treballem per a millor dia rere dia la nostra oferta cultural. Ha sigut un any intens, emotiu i de moltes satisfaccions. Estem consolidant esta institució com a punt clau de la història valenciana i com a lloc de visita turística obligada. En dotze mesos han passat més de 45.000 persones pel museu”, assegura Vicente Genovés, president del Col-legi de l’Art Major de la Seda.

En el segle XV el vellut va viure la seua època d’esplendor i es convertí en un motor econòmic essencial en la ciutat de València. Tant és així, que en 1479 es va crear de manera oficial el Gremi de Velluters gràcies a la fortalesa dels teixidors de vellut. Entre 1450 i 1525, dels 2500 residents biografiats com a Artesans de la Seda, 2000 -el 80%-, eren velluters, els quals arribaren a tindre en funcionament 1200 telers aproximadament.

Amb el temps, el barri de Velluters va ser el centre neuràlgic del comerç de la seda a València. Una empremta històrica que hui es manté gràcies a l’edifici del Col-legi de l’Art Major de la Seda, convertit en museu.

En el segle XVIII es calcula que hi havien 3500 telers en València, dels quals, 900 es dedicaven al teixit del vellut. En el XIX es produeix progressivament un descens del teler tradicional manual pel mecànic, un fet que en el XX es generalitza. El vellut es deixa de teixir manualment en la segona meitat de segle.

Dades tècniques del teler

Per a teixir, els fils es disposen en el teler en forma d’ordim i de trama. Per a una amplària de 55 centímetres, el telar està disposat:

Ordim: 2 plegadors: 6600 filaments de seda natural de 3 caps. (1 plegador de 4400 filaments de base i altre de 2200 filaments per al pèl).

Trama: seda natural que porta 40 passades per centímetre de seda de 36 caps

Vicente Enguídanos

Vicente Enguídanos Grancha naix a València el 30 de novembre de 1931. Desde els 12 anys començà a familiaritzar-se amb els telers gràcies a l’empresa que va fundar en 1925 son pare. Els seus iaios també van ser treballadors de la seda. Treballà amb mestria el vellut de manera artesanal. El taller estava ubicat en la seua pròpia vivenda, al carrer Juan de Mena. Amb les seues telleroles, tisores i ferros, alguns utensilis fins i tot heretats de generació en generació dins de la mateixa familia, va mantindre viu l’esperit de velluter. Hui en dia, és l’única persona a tot Espanya coneixedora de l’ancestral tècnica de teixir el vellut a mà.

Visites i tallers

D. Vicente Enguídanos realitzarà una demostració de l’art de la teixiduria del vellut en una visita guiada exclusiva. L’horari de la mateixa serà els dijous de 11:00 a 13:00 hores. Per a qualsevol consulta, contactar amb el departament de reserves del museu (697 15 52 99).