política de cookies, pinche el enlace para mayor información.')?>

X

Participaran experts internacionals en representació de significatius museus de la seda

El I Congrés Internacional de Museus de la Seda tindrà lloc en València del dijous 15 al dissabte 17 de novembre en el saló d’actes del Museu Valencià de la Il-lustració i la Modernitat (MUVIM). Un esdeveniment organitzat pel Museu de la Seda amb el patrocini de l’Agència Valenciana de Turisme, institució que ha destinat per a este congrés la quantitat de 70.000 euros. Els codirectors del congrés són el professor Ricard Huerta, catedràtic de la Universitat de València i president de l’Associació Valenciana d’Educadors de Museus, i Germán Navarro, catedràtic de la Universitat de Saragossa i coordinador del comité científic que dirigeix el Museu de la Seda de València.

Les principals entitats acadèmiques que recolzen este congrés són l’UNESCO, mitjançant el International Council of Museums (ICOM) i la International Network Silk Road Online Platform.

 Este congrés és molt positiu per a la nostra ciutat i en concret per a este museu, que tot i ser jove s’ha convertit en un punt de referència turística. Cal posar en valor que és el primer congrés mundial que se celebra arreu del món, que va a ser en València i que està organitzat pel propi museu amb el patrocini de l’Agencia Valenciana de Turisme. Amb este congrés estic convençut que es rellançarà definitivament la importància de València en la popular Ruta de la Seda. Cal recordar que València dels segles XV al XVIII, liderava la producció d’este material. Per una altra banda, junt al congrés, hi ha diverses acitivitats que van de la mà com ara l’exposició que hui inaugurem i les conferències que estem realitzant des del mes d’octubre i que duraran fins a finals de novembre. És un congrés molt dinàmic”, conclou Genovés.

El Congrés Internacional de Museus de la Seda naix en València però serà itinerant, i se celebrará cada cert temps en un país diferent relacionat amb la Ruta de la Seda. “No està clar encara si el congrés es realitzarà de forma anual o bianual, però si que està clar que sempre quedarà València marcada per ser la primera ciutat que acull este important esdeveniment”, assegura Vicente Genovés.

Conferenciants

Els conferenciants que intervendran en el congrés seran experts internacionals en representació de significatius museus de la seda.

Espanya: Ricard Huerta (El Museu de la Seda de València i l’exposició al voltant del Museus de la Seda), José Luis Cenís (L’estació Sericícola de Múrcia) i Juan de la Cruz (El Museu de la Seda de l’illa de la Palma).

Itàlia: Claudio Zanier (Le collezioni di bozzoli dell’antico Istituto Bacologico di Padova), Paolo Aquilini (Il Museo Didattico della Seta di Como), y Laura Vietto y Aurelio Toselli (La Fondazione Filatoio Rosso di Caraglio).

França: Hi haurà una única ponència al voltant dels museus d’este país a càrrec de la professora Sophie Desrosiers.

Suècia: Klas Nyberg (K. A. Almgren Sidenväveri & Museum of Stockholm).

Museus orientals: s’impartiran tres conferències a càrrec de Dmitriy Voyakin (The International Institute for Central Asian Studies of Samarkanda and the UNESCO Silk Road Programme), Nino Kuprava (The State Silk Museum of Tbilisi, Georgia) y Muhterem Cevik (The Bursa Textile and Silk Museum, Turquía), respectivament.

Exposició

Amb motiu del congrés, el Museu de la Seda de València ha organitzat de forma paral-lela una exposició i una sèrie de conferències que se celebraran fins a finals de novembre.

 

En la exposició, inaugurada este matí, participen museus de la seda del món que no hi ha pogut enviar ponents al congrés però que han volgut estar presents mitjançant documents i fotografies. Els deu museus que participen en esta iniciativa són: Musée du Tissage et de la Soierie de Bussières (França), Maison Rouge de Saint Jean du Gard (França), Musée de la Soie de Saint Hippolyte du Fort (França), Musée de la Soie de Taulignan (França), Macclesfield Silk Museum (Regne Unit), Museo Abegg della Seta di Garlate (Itàlia),  Bsous Silk Museum (Líban), National Silk Museum of Hangzou (Xina), Cheongwon-gun Silk Museum (Corea) i Yokohama Silk Museum (Japó). El comissari d’esta exposició és el professor Ricard Huerta.

Tota la informació del congrés es pot trobar en este enllaç del web: www.congresoseda.com