Col·legi
Ruta de la Seda
La Ruta de la Seda, encunyada pel geògraf alemany Ferdinand von Richthofen l’any 1877, més que un itinerari concret, és un trajecte estés per Àsia i desenvolupat a partir d’intercanvis comercials amb productes com ara pells, estores i especialment seda. El seu origen està en el negoci de la seda xinesa des del segle I aC. El general Zhang Qian constata que els Xiong-nu, poble nòmada amb el qual els xinesos mantenien una tensa relació, comercialitzaven l’excedent de seda xinesa i que s’enriquien amb la seua venda. La seda va anar incrementant a poc a poc la seua cotització i fins i tot es va arribar a utilitzar com a moneda. El monopoli xinés respecte a la fabricació de seda va durar diversos centenars d’anys. No va ser fins als segles VI-VII quan, segons la llegenda, dos monjos van irrompre en la cort de l’emperador bizantí Justinià amb ous de seda amagats. El secret quedava desemmascarat i ja era només qüestió de temps que es desenvolupara una indústria paral·lela. A poc a poc la ruta es va estendre per Àsia, va connectar Xina amb Mongòlia, Pèrsia, Aràbia, Síria, Turquia i el nord d’Àfrica, i va arribar a Europa. Van ser els àrabs els qui van donar a conéixer la sericicultura (la cria del cuc de seda) pel Mediterrani, de manera que va arribar a la península Ibèrica en el segle IX a través de Còrdova i Granada, per a arribar després a Toledo i València.
En ple apogeu de la sericicultura, el cultiu de la morera a València va ser imparable en la primera part del segle XVIII. La producció de matèria primera i teixits va provocar que, l’any 1780, la meitat de la població treballara directament o indirectament en la seda.
Amb el pas del temps, el declivi de la indústria valenciana de la seda va anar en augment, a la qual cosa va contribuir entre altres coses una forta epidèmia de pebrina que atacava els cucs de seda i l’obertura del Canal de Suez, que facilitava el contacte comercial entre Europa i Àsia.
Cofraria De Sant Jeroni
Del Gremi De Velluters
Segons els Estatuts de la Confraria, la seua finalitat actual és honrar el seu sant patró en tots els actes religiosos o cívics i vetlar perquè tots els membres es comportaren de manera correcta, i també per a establir les regles de funcionament i ajudar els més desvalguts.
Sant Jeroni va ser el primer cardenal que va vestir seda.
Per què es va fundar la confraria?
18 OCTUBRE 1477
El text original de les ordenances municipals va ser redactat per cinquanta-sis mestres velluters, dels quals una dotzena eren genovesos. Estos últims van portar a València les noves tècniques.
13 OCTUBRE 1479
Es refonen les ordenances en 26 capítols per l’abús de l’ús dels telers, i perquè ara el benefici i el salari ja no van en funció de la vara de teixit. Se sol·licita el pas d’ofici a art i Ferran el Catòlic els concedix el Privilegi Real d’Art.
20 AGOST 1483
Es van ratificar novament les ordenances, completant-les i modificant-les, i va ser llavors quan es va constituir la Confraria de Sant Jeroni, al qual es va anomenar Patró del Gremi. Aleshores, dels 70.000 habitants, 2.500 eren velluters, el 20% aproximadament dels quals eren genovesos.
Fundació del Col·legi de l'Art Major de la Seda
La Fundació del Col·legi de l'Art Major de la Seda és una organització sense ànim de lucre que es va crear amb l'objectiu d'arribar a un major nombre de persones i institucions, i preservar el patrimoni del Col·legi i el seu Hort, declarats Bé 'Interés Turístic del Patrimoni Cultural Valencià.
Aquests són la seu de la Fundació, les finalitats de la qual estàn sempre encaminades a promocionar activitats de caràcter cultural i ducatiu. També compleix la funció de difondre, investigar i promocionar als fabricants de teixits, cinteria, passamaneria, filats, torts, tintats i la indústria dels teixits en qualsevol de les seues formes.
Des de la seua constitució, el 2 de desembre de 2015, la Fundació del Col·legi de l'Art Major de la Seda dona suport a l'ONG elwende realitzant diferents exposicions i concerts, molt especialment els de Nadal.
Junta de Govern
PRESIDENT | D. Vicente Genovés del Olmo
VICEPRESIDENT 1º | Dª Carmen Mesas Beltrán
VICEPRESIDENT 2º | Dª. Natalia Castilla Obrador
SECRETARI | Dª. María Luisa Llorens Fuster
VICESECRETÀRIA | Dª. Teresa González Juste
TRESORER | D.Rafael Marí Cotino
COMPTADOR | Dª. Mercedes Bartual Lázaro
BIBLIOTECÀRIA | D. José Eduardo Puertes
VOCAL 1r | Dª. Amparo Fabra Portillo
VOCAL 2n | D. Tomás A. Colomer Calatayud
VOCAL 3r | D. Javier Garín Alabau
VOCAL 4t | D. Gonzalo Julián Orduña VOCAL 5t | D. Álvaro Moliner Llorens
Comité científic
El comité científic és un òrgan de consulta i assessorament que el Museu del Col-legi de l’Art Major de la Seda crea per a la direcció científica del Museu. La seua missió principal és assessorar i coordinar totes les consultes que la Junta de Govern del Col-legi els el faça arribar per al bon funcionament del Museu. Tindrà al seu càrrec la responsabilitat científica del Museu en tot allò relacionat amb la direcció i criteri de tot el projecte museogràfic, així com l’assessorament i direcció de les exposicions temporals que es realitzen al propi Museu.
Coordinador del Comité i Catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Saragossa
Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de València
President de l’Associació Valenciana d’Educadors de Museus i professor titular de Didàctica de l’Expressió Plàstica de la Universitat de València
Presidenta de l’Associació Valenciana d’Indumentària i Investigadora d’Indumentària Històrica
Vicepresident de l’Associació Valenciana d’Indumentària, Investigador i Coleccionista d’Indumentària Antiga.
D.Germán Navarro Espinach | Coordinador del Comité i Catedràtic d’Historia Medieval de la Universidad de Zaragoza
D.Ricardo Franch Benavent | Catedràtic d’Historia Moderna de la Universitat de València
D.Ricart Huerta Ramon | President de l’Associació Valenciana d’Educadors de Museus i Professor titular de Didàctica de l’Expresió Plàstica de la Universitat de València
Dª Victoria Liceras Ferreres | Presidenta de l’Associació Valenciana d’Indumentaria i Investigadora de indumentaria històrica.
D.Vicent Ferrandis Mas | Vicepresident de la Associació Valenciana d’Indumentaria i Investigador i coleccionista privat d’indumentaria antiga.